Kontaky-modul

- První podvečer – 9tého října jsme poslouchali vyprávění o kávě a jejím pražení a také o férovém obchodování.

Káva z pražírny Fair Bio není neznámá – kávu jste s námi mohli ochutnat v sototu na Svatováclavských slavnostech ve Staré Boleslavi, něco o teorii pražení nám přišel říct Martin Třešnák.

Vysvětloval nám rozdíly mezi různými stupni pražení kávy, vysvětlil že na samotné pražení kávy má vliv snad vše co je kolem (teplota vzduchu, počasí apod.) - zkrátka dozvěděli jsme se o všech možných záludnostech jak při pražení tak i při přípravě kávy. Došlo i na ochutnávku různých druhů káv, přičemž největší exotikou byla asi káva z Vietnamu, to snad ani nechutnalo jako káva, jak ji známe my a také došlo na řadu dotazů,  ohledně samotné přípravy kávy.

Také jsme se dozvěděli  chodu samotné pražírny, která je v Kostelci nad Labem a ve které dává práci lidem z příspěvkové organizace Vyšší Hrádek  - a tak se dá bez nadsázky říci, že pražírna z Kostelce pomáhá lidem napříč kontinenty.

- O týden později, tedy 16tého října bylo tématem večerního povídaní Alternativní stravování a (ne)pečení.

16102014_2 16102014_3 16102014_1

Setkání zahájila Michaela Baštecká z knihovny Eduarda Petišky.  Přinesla na ukázku knihy, které je možno si v knihovně zapůjčit a které se týkají zdravého životního stylu –a že bylo z čeho vybírat – na výběr bylo od knih o džusech přes různé kuchařky až po komixové vydání kuchařky pro děti – víte například, že když sníte balíček chipsů je to jako byste vypili 5 litrů oleje?  

Kateřinu Karpíškovou a její Pečeno s láskou  (respektive její výrobky) už jste s námi také mohli ochutnat na Svatováclavských slavnostech a Katka i tentokrát přinesla něco dobrého – měli jsme na ochutnání různé druhy chlebů, cizrnovou pomazánku a úžasné oříškové musli a arašídové sušenky. Katka nám povídala o tom, jak vlastně její podnikání vzniklo a jaké má plány do budoucna – firmu Pečeno s láskou buduje spolu s Táňou Homolkovou a plánů mají obě na rozdávání: kromě toho, že nyní rozváží pečivo na objednávku a objevují se o sobotách na farmářských trzích v Čelákovicích, plánují například i kurz vaření - ale mají v plánu i další rozvoj firmy.

A ochutnávka pokračovala dál s Annou Raiserovou, které nám vyprávěla o raw stravování. Raw strava je hlavně o jednoduchosti, energii a také o tom, že  jídlo připravené tímto způsobem nesmí při přípravě překročit  45C.  Anna se dostala k raw stravě ze zdravotních důvodů, ale natolik ji to nadchlo, že se rozhodla odejít z kancelářského zaměstnání a věnovat se novému životnímu stylu naplno a tak nejen, že rozjela internetový e-shop, v listopadu chystá v Nehvizdech kamennou prodejnu, kde bude možno tyto výrobky zakoupit a i něco málo ochutnat přímo na místě.

Oba dva večery byly velmi příjemné a neformální,  děkujeme všem přednášejícím za jejich skvělé povídání a přejeme hodně úspěchů v jejich projektech a samozřejmě děkujeme i vám, účastníkům že jste si udělali na přednášky čas a u nějaké další se těšíme nashledanou.

Linky:

Knihovna Eduarda Petišky: http://www.knihovna.brandysnl.cz/cs-CZ/

Pečeno s Láskou: https://www.facebook.com/pecenislaskou?fref=ts

Raw strava - http://biovara.cz

 

 

 

 

Náš Facebook

Hledat

Free business joomla templates