Kontaky-modul

Národní konference Venkov je setkáním všech organizací, které se zabývají rozvojem venkovských oblastí. Patří sem tedy i místní akční skupiny a naše „středopolabská“ rozhodně nemohla chybět. V kulturním domě v Konstantinových Lázních se od středy 15. do pátku 17. října konal již šestý ročník této celorepublikové akce věnované venkovu.

  _DSC1854 _DSC2087 _DSC1084

Setkání bylo zaměřeno na témata, která se dají shrnout do pojmů KOSTEL – ŠKOLA – HOSPODA – STATEK. První konferenční den byl věnován workshopu k politice zaměstnanosti a vazbě na strategie komunitně vedeného rozvoje CLLD. Následně se účastníci přesunuli na vrch Krasíkov, kde v kapli Máří Magdalény proběhl netradiční zahajovací večer ve stylu venkovské Pecha Kucha night aneb prezentace inspirativních iniciativ a projektů, spojený s ochutnávkou regionálních produktů a specialit. Závěr dne patřil country večeru v krásné stodole Dvoru Krasíkov, kterým provázel Michal Tučný revival band.


Druhý den začal plenárním zasedáním, na kterém mimo jiných vystoupil i ministr zemědělství Marian Jurečka. V rámci odpoledního programu poté proběhly tematické pracovní skupiny.

Workshop STATEK byl zaměřený na zemědělství, vztah k půdě, živnostenské podnikání na venkově, workshop KOSTEL se zabýval péčí o kulturní památky, kulturou na venkově, workshop HOSPODA se věnoval dostupnosti a kvalitě služeb na venkově a rozvoji cestovního ruchu a neméně zajímavý byl i workshop ŠKOLA, jenž byl zaměřený na zapojení dětí a mládeže do života na venkově, vzdělávání a podporu rodin. Na večer proběhla exkurze rodinného pivovaru Chodovar v nedaleké obci Chodová Planá.


Závěrečný třetí den odstartoval seminář Kreativita – Inovace – Spolupráce – Rozvoj, který byl zaměřen zejména na využívání sítí na venkově k podpoře inovací, na spolupráci místních aktérů s výzkumnými centry a na potenciál CLLD a evropského inovačního partnerství. Dopolední program obsahoval také exkurze po západočeském regionu, při kterých účastníci navštívili zajímavé úspěšné projekty realizované v rámci CLLD nebo s podporou jiných dotačních titulů.

 

Celá fotografie z akce NKV 2014 zde

 

 

Náš Facebook

Hledat

Free business joomla templates